/ БТА
Американският президент Джо Байдън и неговият вицепрезидент Камала Харис посетиха днес няколко щата по Атлантическото крайбрежие на САЩ, опустошени от урагана „Хелън“.

Бившият президент Доналд Тръмп също използва бедствието в предизборната си кампания.

Байдън пристигна в Южна Каролина в ранния следобед, а след това се отправи към съседния щат Северна Каролина, който беше най-тежко засегнат с повече от 70 жертви. Ураганът „Хелън“ отне живота на най-малко 162 души, според предварителния данни за загиналите, и причини значителни щети вследствие на внезапните и опустошителни наводнения.
  След това президентът прелетя с хеликоптер над Ашвил, град с почти 100 000 жители в планината Апалачи, където навсякъде са видими щети след урагана. Наводненията са разрушили мостове и са напълнили езерата с отломки, сградите са разрушени, а пътищата непроходими.

„Това, което видях там, разби сърцето ми“, заяви Джо Байдън в социалната мрежа Х.
  "На място обаче видяхме хора, които помагат на своите съседи, доброволци и служители, стоящи рамо до рамо, и хора, които разчитат един на друг. Ето това е Америка“, добави той.

Възстановяването ще изисква „милиарди долари и много години“, предупреди министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас на борда на президентския самолет.

Има населени места, които буквално са заличени“, добави той.

Белият дом съобщи, че президентът ще пътува утре до Флорида и Джорджия - два щата, също засегнати от урагана. Някои от тези засегнати от бедствието щати са от решаващо значение за президентските избори на 5 ноември.
   „Тук съм, за да ви благодаря и да ви изслушам“, каза вицепрезидентката и кандидатка за президент на Демократическата партия Камала Харис по време на посещение в центъра за спешни операции в Огъста, щата Джорджия.

Харис поздрави службите за спешна помощ за усилията им да „посрещнат нуждите на хората“.

Посещавайки център за временно настаняване, вицепрезидентката раздаде и храна на семействата, засегнати от урагана, и получи бурни овации на тръгване.

Байдън обяви, че мобилизира още 1000 войници за спасителните операции в Северна Каролина, в допълнение към хилядите спасители и членовете на Националната гвардия, които вече работят на терен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Алексей Маргоевски/ БТА