Джихадисти в Сирия обезглавиха друг бунтовник погрешка
Джихадисти в Сирия обезглавиха друг бунтовник погрешка / БГНЕС, архив

Свързани с терористичната мрежа Ал Кайда джихадисти в Сирия признаха, че са обезглавили друг бунтовник погрешка, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация. На видеоматериал, разпространен в интернет в сряда, двама бойци от Ислямска държава в Ирак и Леванта показват отрязаната глава на брадат мъж пред тълпа в северния град Алепо. Те твърдят, че това е боец от иракска шиитска милиция, сражавал се на страната на силите на режима на президента Башар ал Асад.

Броени минути след жестокото убийство обаче обезглавеният мъж бил разпознат като член на една от основните бунтовнически групировки, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Ислямска държава в Ирак и Леванта признала своята грешка и предала на ислямски съд единия от двамата свои бойци на видеоматериала - тунизиец, който обезглавил бунтовника.

Другият ислямист на записа, родом от неуточнена страна от района на Персийския залив, не е бил задържан, посочва БТА.

Бунтовникът на име Мохамад Маруш бил открит ранен. Той бил прехвърлен в полева болница в Алепо, където имал нещастието да изрече, в състояние на делириум под влиянието на медикаменти, имената на двама почитани от шиитите имами, Али и Хюсеин. Тогава джихадистите решили, че той е шиит и го обезглавили.

СЦНЧП определи зверското убийство като военно престъпление.