„Джерусалем пост”: Защо ЕС отказва да нарече Хизбула терористична организация
„Джерусалем пост”: Защо ЕС отказва да нарече Хизбула терористична организация / Reuters

Израелският всекидневник "Джерусалем пост" публикува обширен коментар във връзка с атентата в Бургас, отнел живота на петима израелци и на един българин и пита защо ЕС отказва да нарече Хизбула терористична организация.

Миналата седмица дипломатическите усилия на израелския министър на външните работи Авигдор Либерман в Брюксел да убеди ЕС да нарече Хизбула терористична организация срещнаха силна съпротива, посочва вестникът. Кипърската външна министърка Ерато Козаку-Маркули, чиято страна е ротационен председател на блока, заяви, че няма консенсус сред еврочленовете по въпроса за включването на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. Това веднага породи реакцията на експерти по темата за борбата с тероризма и от двете страни на Атлантическия океан. Според Майкъл Тотън, който пише за блога "Уърлд афер", цял ден ще е необходим, за да се изброят нападенията на Хизбула от 1983 г., когато беше извършен атентатът срещу американското посолство в Бейрут, досега, посочва вестникът.

Според германското вътрешно разузнаване Хизбула има около 900 активни членове във Федералната република. Но Германия, подобно на Франция, не демонстрира апетит да забрани Хизбула. Франция се стеснява да наложи забрана на групировката, за да запази своето дипломатическо влияние в Ливан, отбелязва изданието.

Вестникът припомня, че единствените две страни, които са предприели действия срещу основния поддръжник на Хизбула - Корпусът на гвардейците на Ислямската революция в Иран, са били Холандия и Италия, приели резолюции в тази насока през 2009 г. и 2011 г. Преди три години Холандия отправи и призив към ЕС да забрани Корпуса, защото той е изиграл водеща роля в кървавото подтискане на протестите срещу манипулирания избор на Махмуд Ахмадинеджад на президентския пост. Но ЕС просто игнорира призива, посочва "Джерусалем пост", цитиран от БТА.

В заключение се припомня, че Израел има интерес от забрана на Хизбула в Европа, защото групировката убива цивилни и евреи зад граница и иска да заличи еврейската държава от лицето на земята. Но убийството на петима френски военни в Бейрут и на българския автобусен шофьор би трябвало да подскаже, че ЕС също има голям интерес от подобна забрана, но продължава да не иска да се изправи срещу Хизбула.