Джак Ланг напусна ръководството на френската Социалистическа партия
Джак Ланг напусна ръководството на френската Социалистическа партия / netinfo

Социалистът ветеран Джак Ланг напусна ръководството на партията заради кавга, свързана с връзките му с президента Никола Саркози, предаде Ройтерс.

Консерваторът Саркози предложи правителствени постове на високопоставени представители на левицата, задълбочавайки междуособиците в Социалистическата партия и лишавайки я от водещи фигури в момент, в който се опитва да се реформира след пораженията на президентските и парламентарните избори.

Саркози твърди, че просто привлича най-добрите капацитети на разположение, но социалистите го обвиниха, че се стреми да подкопае единството на партията и националният им съвет взе решение да изключи членове, които приемат поканата на Саркози.

Джак Ланг е бивш министър на културата и една от най-популярните фигури на левицата. Той осъди решението на националния съвет и заяви, че подава оставка като национален

секретар на социалистите и напуска изпълнителния борд на партията.

"Методите ви на управление на партията вече не съвпадат с моите", написа Ланг в писмо до лидера на социалистите Франсоа Оланд.

Саркози помоли Ланг да участва в специална комисия, която да обсъди възможни конституционни реформи във Франция. Ланг все още не е приел поканата.