Мина Башаран
Мина Башаран / netinfo
Мина Башаран, заедно със свои приятелки, се връщала от моминско парти в ОАЕ. Пилотът на самолета е една от първите жени-пилоти в турските въоръжени сили
Турски частен самолет, изпълняващ полет от град Шарджа в Обединените арабски емирства за Истанбул, се разби в югозападен Иран, съобщиха световните агенции. В самолета са пътували общо 11 души - жени, три от които били от екипажа. Според турския Червен полумесец всички в самолета са загинали.
 
Машината е паднала в планински район в централната иранска провинция Чехармехал и Бахтирия, близо до град Шар е Корд, на около 400 км. южно от Техеран. На мястото на падането е избухнал пожар. Екипи на иранския червен полумесец се опитвали да стигнат до мястото на инцидента, но областта е високопланинска и това затруднява спасителните работи.

Турски самолет излезе от пистата и спря на метри от морето (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Дъщерята на председателя на съвета на директорите на турския инвестиционен холдинг "Башаран" Хюсеин Башаран - 28-годишната Мина Башаран - е била на борда на самолета. Тя, заедно със седем свои приятелки, била на моминско парти в Обединените арабски емирства. Сватбата на Мина Башаран била насрочена за 28 март в Истанбул.

Мина била член на борда на управителите на холдинг "Башаран" и трябвало един ден да наследи семейния бизнес. Три дни преди трагедията тя качила снимки в Инстаграм от моминското си парти, както и други кадри от Дубай, на които се виждал и злощастният самолет. В социалните мрежи били качени и клипове, на които се виждало как Мина и нейните приятели купонясват на концерт на британската певица Рита Ора в дубайски нощен клуб.
 
Самолетът е собственост на холдинг "Башаран". Машината била канадски "Бомбардие" (Bombardier Challenger 600). Пилотът поискал промяна на височината на полета и после самолетът изчезнал от радара, информира ТАСС. Причината за катастрофата може да е възпламеняване на двигателя. Според очевидци от един от двигателите на машината излизали пламъци, още докато тя е летяла. От централата на холдинга съобщиха, че те не били уведомени предварително за полета.
 
Турски самолет кацна аварийно в Алжир заради сигнал за бомба
 
Пилотът на самолета Мелике Куввет е една от първите жени-пилоти в турските въоръжени сили.
 
През февруари ирански самолет, изпълняващ полет по вътрешни линии, се разби в Южен Иран и загинаха всички 65 души в него, припомня Асошиейтед прес.
БТА, БГНЕС