/ Gulliver/Getty Images
Замъкът Уиндзор в Англия, една от официалните резиденции на британската кралица Елизабет Втора, отваря за пръв път от четиридесет години за посетители градината на източната тераса, съобщи Ройтерс.

Посетителите в двореца, където кралицата и съпругът й принц Филип прекараха последните няколко месеца в изолация заради пандемията от новия коронавирус, ще имат възможност да се насладят и на градината, създадена през третото десетилетие на 19 век. Тя ще бъде отворена през почивните дни на август и септември.В градината растат 3500 розови храста, насадени около фонтан, който е в центъра й.

Градината е създадена с идеята да осигури приятна гледка през прозорците на кралските апартаменти в източната част на замъка. "Първата градина е създадена през 1824 година при управлението на крал Джордж Четвърти. Но преди това, през средните векове, на това място е имало защитен ров", казва Ричард Уилямс, куратор в замъка Уиндзор. "За да брани крепостните стени, през седемнадесети век Чарлз Втори прави тази тераса и тъй като много обичал боулинга, прави върху нея морава за игра".През деветнадесети век кралица Виктория и принц Албърт прекрояват градината основно, а за настоящия й вид водеща роля има принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора, който ръководи редизайна на парка през 1971 г.През Втората световна война градината била разкопана и в нея се отглеждали зеленчуци, казва Уилямс. "Имало две отделни лехи, за които се грижели младите принцеси Елизабет и Маргарет. Те отглеждали царевица, домати и фасул, като част от продоволствените усилия по време на войната".
Замъкът Уиндзор се намира западно от Лондон и е създаден от Уилям Завоевателя през единадесети век.

БТА