/ iStock
Двама турски граждани, кацнали с делтапланер в района на егейския остров Евбея, са поискали политическо убежище в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Турските граждани – на 32 и 33 години, са кацнали на гръцкия остров в събота. Те твърдят, че са полицаи. Тръгнали са с делтапланер от Измир, но прелитайки над остров Евбея останали без гориво. Приземили се във водата и с помощта на спасителни пояси плували до брега на острова, след което били прибрани от патрул на брегова охрана.

Срещу тях е образувано дело за нелегално влизане на територията на Гърция. Правителствени представители, цитирани от агенция Ройтерс, са заявили, че двамата турски граждани са арестувани и са заплашени от депортиране.

След като достигнали плаж близо до град Каристос на остров Евбея, турските граждани са били отведени в болница, а след това арестувани, тъй като не са имали никакви документи за пътуване в себе си, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че през 2016 г., след осуетения опит за преврат в Турция, осем турски войници пристигнаха в Гърция с военен хеликоптер и поискаха политическо убежище.
БТА