/ Gulliver/Getty Images
Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Робърт Бедрон и докладчикът на ЕП за Беларус, депутатът Петрас Ауштревичус, не са били допуснати да влязат на територията на Беларус в петък, съобщи пресслужбата на ЕП пред РИА Новости.

ЕС ще въведе нови санкции срещу Беларус

"На 14 август беларуските власти отказаха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският депутат от фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите", ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Робърт Бедрон и литовският депутат от партията "Обнови Европа", постоянен докладчик на ЕП за Беларус Петрас Ауштревичиус“, се казва в съобщението на службата.

В съвместно изявление депутатите отбелязват, че действията на беларуските власти свидетелстват „че те отказват всяка възможност за диалог“. "Бъдещето на Беларус се решава днес.

Призоваваме институциите на ЕС да проявят почтеност в подкрепата и защитата на законните стремежи на беларуския народ да живее в демократична държава, където е в сила върховенството на закона, спазват се основните свободи и правата на човека", се казва в изявлението на депутатите.

По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да използва сила срещу мирни демонстранти и да освободи задържаните. Според него народът на Беларус има право да протестира.

След спешната видеоконференция в петък министрите на външните работи на ЕС решиха незабавно да започнат работа по изготвяне на списък с допълнителни санкции в рамките на текущите санкции на ЕС срещу Беларус.

Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести

ЕС иска да накаже участниците в насилието срещу мирни демонстранти в страната, както и в фалшифицирането на изборите. Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от действащия държавен глава Александър Лукашенко.

Според крайните резултати от гласуването, обявени в петък от ЦИК, Лукашенко спечели 80,1% от гласовете на изборите в републиката, съперницата му в предизборната кампания Светлана Тихановская - 10.12%.

Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. По официални данни, са задържани около 6 хиляди души. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната, по време на безредиците са ранени стотици хора, включително 103 служители на реда.

Един протестиращ, според МВР, е загинал, докато се опитвал да хвърли по полицията импровизирано взривно устройство. 
БГНЕС