Демонстрациите в Беларус продължават вече пети ден след президентските избори, за които Европейският съюз заяви, че не са били "нито свободни, нито честни", предаде ДПА.

Във фокуса на демонстрациите са призивите към дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко да подаде оставка, въпреки че според оповестените от изборните власти предварителни резултати той печели с над 80 процента от гласовете на избирателите. Лукашенко, на 65, ръководи бившата съветска република вече четвърт век и не толерира инакомислието. По данни на беларуската Централна избирателна комисия, Лукашенко печели в Минск с 64,49 процента от гласовете, предаде ТАСС. Основната му опонентка, опозиционерката Светлана Тихановска, печели 14,92 процента от гласовете в беларуската столица.

"Срам ни е от теб!", бе написано на плакат, държан от демонстрантка, наредила се в една от т.нар. вериги на солидарността, заедно с други демонстранти, изразяващи недоволството си от победата на Лукашенко, по-голямата част от които жени, става ясно от снимки, публикувани в независимия беларуски информационен портал Tut.by.

Властите потвърдиха за втора жертва след избухването на протестите срещу резултатите от вота. 

Беларус протести
БГНЕС

Мирните демонстрации през деня, в които участват жени, държащи цветя, контрастират с белязаните от насилие сблъсъци между полицаи и демонстранти, повечето от които мъже, каквито има всяка нощ след изборите в неделя.

Беларуското вътрешно министерство съобщи по-рано днес, че при вчерашните демонстрации са били задържани около 700 души. Общият брой на задържаните от неделя насетне е близо 7000.

Властите започват да освобождават задържаните по време на демонстрациите, предаде ТАСС, като се позова на правозащитната организация "Весна". От следствен изолатор в Жодино, Минска област, са били пуснати на свобода над 150 души. Десетки са били пуснати от изолатора на улица "Окрестина" в Минск. Освободени са и задържани в други беларуски градове.

Репресиите срещу демонстрантите в Беларус провокираха сериозни критики на Запад, отбелязва Асошиейтед прес. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз ще преразгледа отношенията си с Беларус и че обмисля да въведе "мерки срещу отговорните за насилието, необоснованите арести и фалшифицирането на изборните резултати". Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че изборите в Беларус не са били "свободни и честни" и призова беларуското правителство да се въздържа от насилие срещу мирни демонстранти.

Унгария призова Европейския съюз да продължи диалога с Беларус и да не изолира бившата съветска република, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарския външен министър Петер Сиярто.

"Имаме интерес от това ЕС да взима решения, базирайки се на диалога, решения, които няма да направят невъзможно изграждането на отношения между ЕС и Беларус в бъдеще", заяви Сиярто в публикация във Фейсбук.