/ Gulliver/Getty Images
Германия привика беларуския посланик, а Австрия заговори за европейски санкции
Живи вериги и мирни шествия имаше днес на много места в Беларус в знак на протест срещу потушаването със сила на опозиционното движение, последвало оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко за още един мандат, предаде Франс прес.

Напрежението и бунтовете в Беларус не стихват

Тази вечер беларуските власти обявиха, че са освободили над 1000 задържани протестиращи, при условие че няма да участват в други протести. По улиците на Минск пък полицейското присъствие беше по-малко в сравнение с предходните четири вечери, според журналисти на агенцията.

Министърът на вътрешните работи на Беларус Юрий Караев поднесе по държавната телевизия извиненията си за насилието, извършено срещу минувачи и обикновени хора, които не са били замесени в протестните действия.

Ескалации в Беларус: Стрелба по протестиращи и хиляда арестувани

Министърът допълни, че не счита настоящата ситуация в страната за революция, предаде ТАСС. Германия, която е ротационен председател на ЕС, извика посланика на Беларус, за да изрази пред него неодобрение от репресиите в страната след преизбирането на Лукашенко, предаде Франс прес.

Външният министър на Австрия Александър Шаленберг пък каза, че ЕС ще повдигне въпроса за въвеждане на санкции по отношение на властите на Беларус, ако те не изпълнят исканията за прекратяване на насилието срещу беларуското население, предаде ТАСС.

Протест срещу властите в Беларус имаше и пред посолството на страната в руската столица Москва, където бяха задържани най-малко шест души, предаде ТАСС. В протеста там участваха около 300 души.

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести (СНИМКИ)

Същевременно премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш заяви, че заради сложната политическа ситуация Латвия няма да може да проведе догодина световния шампионат по хокей съвместно с Беларус, предаде ТАСС.
БТА