/ Gulliver/Getty Images
Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС взеха политическо решение за въвеждане на нови санкции срещу Беларус.

Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести

Те ще бъдат приложени спрямо официални лица, отговорни за проявата на насилие и нарушаване на човешките права
, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация, получена от член на делегацията на една от европейските страни, участвали в днешния съвет.

Според него, е постигнат консенсус и е постигнато политическо решение за въвеждането на санкции. Външните министри са възложили на съответните служби да съставят необходимия „черен списък” от лица, срещу които ще бъдат въведени новите санкции.

Беларуските власти освободиха 1000 задържани протестиращи

В момента няма яснота дали президентът Александър Лукашенко е включен в него. нДнес министрите на външните работи на ЕС провеждат извънредна видеоконференция във връзка със ситуацията в Беларус, където след президентските избори на 9 август продължават масовите протести.

По време на заседанието са обсъдени варианти за възможни действия от страна на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Беларус и възможно активиране на подкрепа за опозицията.

Възможно е въпросът за санкциите да влезе в дневния ред на предстоящата редовна среща на външните министри на ЕС на 27-28 август в Берлин. 
БГНЕС