Дмитрий Медведев пристига на първото си посещение в Европа
Дмитрий Медведев пристига на първото си посещение в Европа / снимка: БГНЕС

Дмитрий Медведев ще бъде днес в Берлин на първото си посещение в Европа откакто стана президент на Русия в началото на май.

Освен с германския канцлер Ангела Меркел руският държавен глава ще се срещне с колегата си Хорст Кьолер и с изтъкнати представители на икономическите среди. Програмата му предвижда също да произнесе реч върху външната политика пред представители на гражданското общество, предаде АФП.

Разговорите в германската столица ще засегнат въпроса за цената на енергийните източници, климата, Близкия Изток, срещата на страните от Г-8 през юли и темата Косово, посочи правителствения говорител Улрих Вилхелм. Берлин иска да си изгради по-ясна представа за приемника на Владимир Путин, да установи какви са неговите приоритети и докъде се простира властта му.

Във видеоматериал, поместен на 31 май в интернет, Меркел изрази задоволство от намерението на Медведев да реформира правната система, за да я направи по-независима, и да се заеме с корупцията. Тя каза още, че е много радостна, че след годините на застой Европейския съюз и Русия искат да започнат преговори по ново споразумение за стратегическо партньорство при положение, че ЕС става все по-зависим от руските енергийни доставки.

Медведев на свой ред изтъкна важността на стратегическото партньорство между Русия и Германия - най-голямата икономика в ЕС. Търговският обмен между двете страни възлиза на около 50 милиарда долара годишно, отбелязва АФП.

Новият руски президент представя Германия като привилегирован партньор на Москва в Европа. Меркел посети Русия веднага след избирането на Медведев за държавен глава, а германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер бе първият европейски представител, когото Медведев прие, след като пое поста.