Министерството на външните работи осъжда насилствените и неадекватни действия на част от участниците в снощните протести, заявиха от МВнР на РС Македония в изявление, съобщава "Канал 5".

„Уважавайки правото на всички граждани самостоятелно и свободно да изразят своето възмущение или бунт чрез протест, считаме, че няма оправдание за разпространяване на език на омразата, извикване на обидни лозунги и насаждане на напрежение, както и прибягване до насилие и насилствено поведение срещу обекти на Министерството“, се казва в съобщението.

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром (СНИМКИ)

Посочва се, че участието на служители на министерството е крайно неуместно.

„В същия контекст искаме да посочим, че е крайно неуместно служители на МВнР да участват в същите протести, където се убива с камъни Дома на дипломацията, всеки ден да изнасят политическа реч, което също е пряко нарушение на етичния кодекс, но и пълно омаловажаване на дипломатическата професия“, се казва в изявлението. За тези многобройни нарушения, съгласно вътрешните процедури, МВнР съобщава, че ще предприеме съответните мерки за защита на служителите на и дипломатическата професия. Подчертават, че синдикалните представители винаги участват при решаването на правата и задълженията на служителите на МВнР, като както досега, всички конструктивни коментари са добре дошли и се вземат предвид.

Генчовска: Ще предприемем мерки срещу езика на омразата в Северна Македония

„Министерството на външните работи следи с необходимото внимание всички изразени становища и препоръки, които са част от широкия консултативен процес и представляват съществен принос в създаването на бъдещи външнополитически стъпки“, се посочва в съобщението.
БГНЕС