Идлиб
Идлиб / Gulliver/Getty Images
Девет души са били убити и още 77 ранени, след като сирийските правителствени сили днес обстреляха контролирани от бунтовници райони в северозападната част на провинция Идлиб, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Множество ракети са били изстреляни по райони в западната част на Идлиб, включително по поне пет лагера за разселени лица. Сирийският център за наблюдение на правата на човека твърди, че са най-малко седем от загиналите са цивилни и атаката е била извършена с касетъчни бомби, чиято употреба е забранена от международното право.

По същото време руски военен самолет е извършил четири атаки по Западен Идлиб, добави правозащитната група, която следи случващото се в Сирия от 2011 година.
 


Спасителната организация "Белите каски" съобщи, че много от ранените са в критично състояние.

Идлиб е последният бастион на бунтовниците в Сирия. Силите на сирийското правителство, които разполагат с подкрепата на Русия, започнаха голяма офанзива в региона през 2019 г., което предизвика опасения в ООН за безопасността на цивилното население.

Русия и Иран подкрепят сирийския президент Башар ал Асад, а Турция подкрепя силите на опозицията, които въстанаха срещу Ал Асад през 2011 година. Русия и Турция се споразумяха за прекратяване на огъня през март 2020 година. Оттогава насилието в региона намаля. Въпреки това Идлиб редовно е обстрелван от правителствените войски и техните съюзници.
 
БТА