Девет държави подписаха споразумение за борбата срещу сомалийските пирати
Девет държави подписаха споразумение за борбата срещу сомалийските пирати / снимкa: БГНЕС

Девет държави от региона сключиха споразумение за сътрудничество в борбата срещу пиратите край бреговете на Сомалия, предаде Франс прес.

Подписаният "кодекс за поведение" отваря вратата за по-тясна координация. Той предвижда по-конкретно изграждането на мрежа от три информационни центъра за пиратството (в Момбаса, Дар ес Салам и Сана), като в Джибути бъде създаден регионален център за обучаване на кадри за борбата срещу пиратството.

Споразумението бе сключено на среща на страните от региона в Джибути. Подписите си под него сложиха девет от участвалите във форума 22 държави - Джибути, Етиопия, Кения, Мадагаскар, Малдивите, Сейшелските острови, Сомалия, Йемен и Танзания.

"Това е първото споразумение между арабските и африканските страни за борба срещу пиратските действия в Аденския залив, Червено море и западната част на Индийския океан", отбеляза високопоставен представител на организатора на срещата - Международната морска организация (ММО). Той изрази задоволство, че е бил създаден "ефективен механизъм за регионална борба срещу пиратството".