/ БТА
Свлачища в южната част на Индия отнеха живота на най-малко 63 души, съобщи министърът на приходите на щата Керала К. Раджан, цитиран от АФП.

От кабинета на Раджан допълниха, че още 116 души са били ранени при свлачищата, които засегнаха област Ваянад рано сутринта на 30 юли.

Южният щат Керала е връхлетян от проливни дъждове, а срутването на ключов мост на мястото на бедствието в окръг Ваянад затрудни спасителните дейности.

По-рано индийската армия съобщи, че е изпратила над 200 войници в района, за да подпомогнат щатските сили за сигурност и пожарните екипи в издирвателните и спасителните дейности.

"Предполага се, че стотици хора са попаднали в капан", заявиха от армията.

Най-малко двама загинали и 20 ранени при дерайлиране на влак в Индия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министър-председателят Нарендра Моди заяви, че е уверил правителството на Керала, че ще получи "цялата възможна помощ" във връзка със ситуацията.

"Мислите ми са с всички, които са загубили близките си, и се моля за ранените", написа той в публикация в социалната мрежа X.

Прогнозите са за още валежи и силни ветрове в Керала на 30 юли, съобщи щатската агенция за управление на бедствията.

Индийският опозиционен лидер Рахул Ганди, който доскоро представляваше Ваянад в парламента, заяви, че е "дълбоко огорчен" от бедствието. "Надявам се, че тези, които все още са в капан, скоро ще бъдат изведени на безопасно място", добави той.
 


Няколко души, пострадали при свлачищата, бяха докарани в болница в района за лечение.

Мусонните дъждове в Южна Азия от юни до септември осигуряват отдих от летните горещини и са от решаващо значение за попълването на водните запаси.

Те са от жизненоважно значение за селското стопанство и следователно за поминъка на милиони земеделски стопани, както и за продоволствената сигурност на близо два милиарда души в Южна Азия.

Но всяка година дъждовете носят и разрушения под формата на свлачища и наводнения.

През последните години броят на наводненията и свлачищата с фатален край се е увеличил, а според експертите изменението на климата задълбочава проблема. Язовирните стени, обезлесяването и проектите за развитие в Индия също увеличават човешките жертви.
 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС