Десетки хиляди в Монреал протестираха срещу закон, ограничаващ демонстрациите
Десетки хиляди в Монреал протестираха срещу закон, ограничаващ демонстрациите / снимка: Reuters

Десетки хиляди жители на Монреал излязоха на улицата на протести срещу неотдавна въведения от провинциалното правителство на Квебек закон, който ограничава правото на обществени демонстрации в опит да сложи край на най-дългите студентски протести в историята на Канада, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Вчерашният протест отбеляза 100 дни от началото на конфликта между протестиращите студенти и правителството на Квебек заради повишаването на студентските такси. Той премина мирно въпреки отделни инциденти с трошене на витрини на магазини. Демонстрантите скандираха "Улиците са наши!" Нямаше задържани.

Няколко часа по-късно обаче полицията разпръсна с палки и заглушителни гранати друга протестна проява - 29-ото поредно нощно шествие с участието на около 2000 души. Арестувани са около 50 души, главно за незаконно събиране и носене на маски.

Приетият в петък нов закон задължава организаторите на прояви с над 50 души да предоставят на полицията поне 8 часа по-рано маршрута на шествието, посочва БТА. Откакто той бе приет, нощните протести често пъти преминаваха в насилие, а само в неделя бяха задържани около 300 души. Според правозащитни организации законът ограничава възможността на протестиращите да се изразят по демократичен път.

Министърът на обществената безопасност на Квебек Робер Дютил изтъкна, че и в други градове и държави има строги правила за организирането на улични протести. Той даде примери с Лондон, където трябва известяване 6 дни предварително; Франция, където трябва разрешително 20 дни преди проявата; Женева, където известяването трябва да е 30 дни по-рано; и Лос Анджелис, където предварителното известяване достига 40 дни.

В публикувано вчера допитване 51 процента от населението на Квебек приемат повишаването на студентските такси, обаче 53 процента смятат, че извънредният закон за демонстрациите е прекалено строг, а 73 процента заявяват, че той няма да помогне за възстановяването на социалния мир. Мнозинството призовава към възобновяване на диалога между правителството и студентите.