/ iStock/Getty Images
Десетки фламинги са измрели на Халкидическия полуостров в Северна Гърция заради отравяне с олово от погълнати ловни сачми, съобщава АНА-МПА.

Розовите птици са се отровили в района на лагуната край селището Агиос Мамас в Халкидики. Пред агенцията Ставрос Калпакис от природозащитната организация "Действие за дивата природа" (Action for Wildlife) съобщи, че първите две птици със симптоми на отравяне са били установени през януари.

Досега организацията е лекувала девет отровени птици. В мъртвите фламинги са открити сачми, като при аутопсията им е установено, че те не са били простреляни, а са ги погълнали.

"В началото не можехме да установим къде е проблемът, но с течение на времето, приемането на нови птици за лечение и постоянното откриване на мъртви, изглежда, че проблемът се установява в лагуната на Агиос Мамас, Халкидики, където са измрели десетки птици", казва Калпакис.

Миналата година в този район беше установена първата в Гърция гнездяща колония от розово фламинго. "От рай за тези птици (районът) в крайна сметка става ад за тях", казва природозащитникът пред АНА-МПА. 
БТА