Дес Браун ще отговаря пред парламента за медийните изяви на моряците
Дес Браун ще отговаря пред парламента за медийните изяви на моряците / netinfo

Британският министър на отбраната Дес Браун днес ще отговаря на трудни въпроси в парламента за това, че е позволил на задържаните в Иран 15 британски моряци да продадат преживелиците си на медиите, съобщи Би Би Си.

Кръстосаният разпит на Дес Браун е следобед, но това вече се превърна във водещата новина на Острова, която дори засенчи непотвърдената иначе информация за екзекуцията на кореспондента на Би Би Си в Газа Алън Джонстън.

Министърът на вътрешните работи Джон Рийд защити колегата си, наричайки го "смелчага" за това, че е поел вината за скандала с медийните изяви на моряците.

Даденото разрешение на моряците да продадат историите си на медиите породи вълна от критики най-вече от страна на близките на всички загинали британски войници, както и от бивши военни лидери.

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън нагорещи още повече обстановката с думите, че Браун ще трябва добре да обоснове действията си, защото в противен случай ще му бъде поискана оставка. Подобно е мнението и на другата голяма партия в опозиция - тази на либерал-демократите. Те подложиха на съмнение изобщо способността на министерството на отбраната да взема адекватни решения.

Двама от моряците вече продадоха историите си на медиите. Предполага се дори, че единствената жена между тях - Фей Търни – вече е получила шестцифрена сума за това.