/ / iStock/Getty Images
За пръв път от три месец по река Москва днес отново плават туристически корабчета, след като местните властите отмениха много от последните ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

По официални данни от днес в града с 12,7-милионно население, който бе епицентър на епидемията в страната, новозаразените за денонощие са малко над хиляда, далеч под пика от месец май. С близо 600 хиляди случая Русия е трета в света по абсолютен брой заразени.

По-рано този месец московските власти започнаха бързо да отменят ограничителните мерки, а от днес в града са отворени ресторантите, кафенетата, библиотеките, площадките за игра и залите за фитнес. Възстановени са и круизите по реката.

Снощи московският кмет Сергей Собянин констатира, че животът в столицата до голяма степен се е върнал в нормалния си ритъм. Той обаче предупреди, че остават в сила някои ограничения, вкл. забрана за масови публични прояви като протести например.

Властите приканват московчани да продължават да носят маски и ръкавици, както и да спазват социална дистанция. Но в днешния слънчев ден улиците бяха пълни с хора, голяма част от които не спазваха тези правила, отбеляза Ройтерс.

Критици на Собянин го обвиняват, че е избързал с облекчаването на мерките заради утрешния военен парад на Червения площад, а и заради националното допитване на 1 юли за промените в конституцията, който могат оставят президента Владимир Путин на власт до 2036 г.