Газовата инсталация в блока в Магнитогорск не е била проверена
2 януари е обявен за ден на траур в Челябинска област в памет на 13-те жертви при експлозия на газ в жилищен блок в Магнитогорск. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, а всички развлекателни събития са отменени.
 
Чудо: Извадиха живо бебе изпод развалините от срутването в Магнитогорск (ВИДЕО)

Президентът Владимир Путин е свикал спасителните служби да им благодари за усилията, съобщиха от Кремъл.
 

БГНЕС


Руските власти обявиха, че не са открити следи от взривно устройство в отломките на 10-етажната жилищна сграда. Полицията беше принудена да направи това съобщение заради слухове в местните медии, че е възможно да става дума за тероризъм, а не за битов инцидент.
 
Оцелялото под отломките на блок в Магнитогорск пристигна в Москва за лечение (ВИДЕО)

Страховете бяха разпалени допълнително от взрив на минибус станал на 1 януари също в Магнитогорск, при който загинаха трима души. Връзка между този инцидент и трагедията с жилищния блок няма, категорични са следователите.
 

БГНЕС

Газовата инсталация в блока в Магнитогорск не е била проверявана повече от шест месеца, съобщи председателят на Следствения комитет на Руската федерация. Фирмата, която е трябвало да контролира системата, за последно я е проверила през месец май.
 

По-рано от "Газоразпределение - Челябинск" съобщиха, че всички уреди в блока са съответствали на изискванията, а планово техническо обслужване на оборудването е било извършено през март 2018 г. През май е била направена и проверка, която е показала съответствие с всички изисквания.

Взрив на газ взе жертви и причини частично срутване на жилищен блок в Магнитогорск

Град Магнитогорск в Урал, с население 400 000 души, е дом на един от най-големите производители на стомана в Русия. Подобни експлозии на битов газ се случват често в страната, тъй като газовата инфраструктура датира от времето на Съветския съюз.
БГНЕС