/ iStock/Getty Images
Кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ догодина обвиниха Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (Ен Ар Ей) и нейните съюзници в Конгреса за масови убийства като вчерашното в Тексас, предаде АП.

"Не е просто днес, това стана неколкократно тази седмица. Това стана и тук в Лас Вегас, където някакъв лунатик изби 50 души", каза сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. Той и още 18 кандидати за Белия дом са в Невада, за да говорят пред голям профсъюз. "По целия свят хората гледат към САЩ и се чудят какво става? Какво е менталното здраве в Америка, където отново и отново виждаме неописуем ужас", добави Сандърс.

Той разкритикува ръководството на Републиканската партия в Сената, че е "по-загрижено за това да задоволи Ен Ар Ей, отколкото да се вслуша в мнозинството от американския народ".

Убитите при стрелбата в Тексас са 20, а ранените 26 (ВИДЕО)

Бившият конгресмен Бето О'Рорк, който е родом от Ел Пасо и представлява града в Конгреса в продължение на 6 години, прекъсна предизборната си кампания. Той каза, че се прибира у дома, за да бъде "със семейството си и с родния си град", където вчера бяха убити 20 души и ранени 26.

"Това е лудост", каза бившият вицепрезидент Джо Байдън. "Можем да победим Ен Ар Ей. Можем да победим производителите на оръжия", добави той.

Сенаторката от Калифорния Камала Харис обеща, че ако бъде избрана, в първите 100 дни от президентския си мандат ще издаде указ за налагане на контрол върху оръжията.