/ iStock/Getty Images
Силно заразният Делта вариант на коронавируса стана преобладаващ в Италия, съобщи Националният здравен институт. Оттам огласиха данни, според които към датата 20 юли 94,8 процента от случаите са от него, предаде Ройтерс.

При предишното изследване на института, което се базира на данни от 22 юни, този вариант на вируса представлява само 22,7 на сто от случаите. От друга страна, към 20 юли Алфа вариантът е открит при 3,2 процента от случаите, при положение че преди това преобладаваше, представлявайки 57,8 на сто от тях.

Експерти: Италия е навлязла в четвърта вълна на COVID-19

"От съществено значение е да се продължи системното проследяване на случаите и да се завърши ваксинационният цикъл възможно най-бързо", заяви ръководителят на института Силвио Брузаферо.

Институтът посочи, че изследването не включва всички случаи на варианти, а само тези, които са открити в деня, когато то е направено. Допълва се, че наличието на варианта Гама, който беше открит за пръв път в Бразилия, е спаднало на 1,4 процента от 11,8 на сто при предишното изследване. Институтът посочи, че има и "съвсем малко увеличение" на варианта Бета, който за пръв път беше открит в Южна Африка.

Италия въвежда зелен пропуск заради коронавируса

Откритият за пръв път в Индия през декември 2020 г. вариант Делта на коронавируса стана преобладаващ в света и причини рязко повишение на заболеваемостта, което породи опасения за световното икономическо възстановяване.

Откакто епидемията в Италия започна през февруари миналата година, страната е отчела 128 029 смъртни случая, свързани с COVID-19, което я нарежда на второ място по брой на жертвите в Европа след Великобритания и на осмо в света. Регистрираните случаи на заразяване са общо 4,34 милиона.

Към днешна дата почти 59 процента от италианците над 12 години са напълно ваксинирани, а около 10 на сто чакат втората си доза.
БТА