/ БГНЕС
Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с наркотици, остава в центъра на вниманието на обществеността в Русия, пише "Комерсант".

Според московската полиция у 38-годишния разследващ журналист от независимото интернет издание "Медуза", задържан на 6 юни, са били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата му - още 5 грама кокаин. Обвинен в опит за разпространение на наркотици, той е поставен под домашен арест. Голунов не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества, посочват руските медии.

Три водещи руски вестника с еднакво заглавие, подкрепят арестуван журналист

Вчера Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, съобщи, че държавният глава е информиран за ареста на журналиста. Путин по думите му е в течение, че става дума за "дело с доста, доста силен отзвук". Омбудсманът Татяна Москалкова заяви, че системата за разследване на наркопрестъпления е "дискредитирана" в очите на обществото, пише "Комерсант". 

БГНЕС

Според московската обществена комисия, която следи спазването на правата на хората под стража, службата за вътрешна сигурност на вътрешното министерство и прокуратурата са започнали съвместна проверка на действията, предприети от следствието. Генералната прокуратура на Руската федерация също е поискала делото срещу Голунов за проверка. 

Междувременно не спират протестите край централата на столичната милиция, продължили вчера цял ден, а приятели и колеги на Голунов заявиха, че ще организират шествие и митинг в негова подкрепа, добавя изданието.

Задържаха разследващ журналист в Русия по подозрения за търговия с наркотици

Единични протести срещу ареста на Голунов започнаха вчера край сградата на Генералната прокуратура, посочва на сайта си радио "Ехото на Москва". "Опозицията се впрегна за дилъра Голунов, за да подготви безредици в Русия", твърди в заглавие сайтът "Политика сегодня". 

БГНЕС

Според омбудсмана Татяна Москалкова Владимир Путин е реагирал положително на молбата й да се разследват фактите, сочещи употреба на сила спрямо арестувания журналист от органите на реда, отбелязва "Труд".

Задържаният руски журналист, обвинен в трафик на дрога, е настанен в болница

Адвокатът на Голунов - правозащитникът Павел Чиков, съобщи по-рано, че лекар от "Бърза помощ" е констатирал у Голунов подозрение за счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но впоследствие диагнозата не бе потвърдена в болницата. Пресслужбата на московската полиция съобщи, че върху пакетчетата с наркотици, иззети от журналиста на "Медуза", са открити следи от ДНК на няколко души. Експертизата ще приключи днес, пише "Газета".
БТА