Три водещи руски вестника излязоха с почти еднакви първи страници в знак на солидарност с арестувания журналист Иван Голунов, предаде АП.

БГНЕС

"Комерсант", "Ведомости" и РБК, смятани за най-уважаваните всекидневници в Русия, публикуват обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". Печатните медии настояват за прозрачно следствие по делото срещу изтъкнатия разследващ журналист.

Задържаха разследващ журналист в Русия по подозрения за търговия с наркотици
 
В четвъртък Голунов бе задържан от полицията в Москва по подозрение в разпространие на наркотици. Той бе бит и държан 12 часа в ареста без среща с адвокат. След силна обществена подкрепа за него журналистът бе поставен в събота под домашен арест.

БГНЕС

Трите вестника заявяват, че доказателствата срещу журналиста от онлайн изданието "Медуза", са съмнителни, съобщи АП.

Задържаният руски журналист, обвинен в трафик на дрога, е настанен в болница

Задържаният руски журналист, обвинен в трафик на дрога, е настанен в болница

БГНЕС

Експертите на МВР не са открили следи от наркотични вещества върху дланите и под ноктите на Голунов. Това обяви днес правозащитната организация "Агора", чиито адвокати защищават журналиста, предаде ТАСС.
 

Преди ден АФП цитира генералния директор на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главния редактор Иван Колпаков, според които Голунов е преследван заради професионалната си работа.

БГНЕС


По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти всекидневно. Пред съда журналистът каза, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

БТА