Давид Черни връща пари на Прага заради скандалната си творба
Давид Черни връща пари на Прага заради скандалната си творба / снимкa: БГНЕС

Чехът Давид Черни, автор на предизвикалата скандал творба "Ентропа", която беше изложена в Брюксел, ще трябва да върне парите, отпуснати му от чешките власти за нейното създаване, предаде Франс прес, цитирайки чешката информационна агенция ЧТК.

Черни е признал, че е излъгал чешкото председателство на ЕС, че творбата ще бъде дело на 27 души от 27-те страни членки на ЕС. Вместо това той създал сам скандалното произведение.

След признанията Черни бил принуден да подпише документ, с който се ангажира да върне отпуснатите 1,9 милиона крони (около 75 000 евро) за създаването на творбата, както и сумата от около 50 000 евро, предвидени за разходи по наеми.

Въпреки скандалния характер на творбата на Черни, ново проучване на общественото мнение, оповестено на сайта на чешкото председателство на ЕС, показва, че тя се харесва на 68 процента от жителите на ЕС.

Макетът показва всяка страна членка на ЕС по необичаен начин. България например беше представена като съвкупност от няколко тоалетни клекала и това предизвика официалните протести на София. След протестите тази част от творбата беше покрита, припомня АФП.