Дания планира да увеличи разходите си за военна помощ за Украйна със 17,9 милиарда  крони (2,59 милиарда долара) за тази и следващата година, каза днес премиерът Мете Фредериксен, цитиран от Ройтерс.

Дания, която е с население по-малко от шест милиона души, през март откри фонд на стойност един милиард долара за военна, гражданска и търговска помощ за Украйна през 2023 г.

Украйна иска всякакво мирно споразумение да включва създаването на демилитаризирана зона в Русия

Фредериксен, смятана за възможен кандидат за нов ръководител на НАТО, заяви днес пред датското държавно радио, че правителството планира да добави още 7,5 милиарда крони към фонда през тази година и 10,4 милиарда крони през следващата.

"Това голямо съдействие ще засили допълнително бойния капацитет на украинските въоръжени сили в кратък и средносрочен план", написа Зеленски в "Туитър" и допълни, че "силата е в обединението".

Лавров: Зърнената сделка ще бъде прекратена, ако не се изпълнява споразумението

Датското радио заяви, че новите средства са предназначени за военна помощ.

Дания направи изявлението си преди посещенията тази седмица на Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Швеция, Норвегия и Финландия, които са близки съюзници с Дания.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на трансатлантическия военен съюз, би трябвало да се оттегли от поста през септември. 

Финландия наскоро се присъедини към НАТО заради руската инвазия в Украйна, а Швеция се надява да стане част от алианса до срещата му на върха през юли във Вилнюс.

 
Анелия Пенкова/БТА