Д-р Гало: Либия да поправи невероятната несправедливост
Д-р Гало: Либия да поправи невероятната несправедливост / netinfo

Крайно време е Либия да поправи невероятната несправедливост - обвинените български медицински сестри и палестинският лекар да бъдат освободени и страната да се заеме сериозно с опасността от разпространение на СПИН. Това заяви д-р Робърт Гало, директор на Института по вирусология в щата Мериленд, смятан за един от откривателите на ХИВ-вируса, в интервю за Си Ен Ен.

Така новооткритите доказателства за невинността на обвинените медици и за истинските корени за епидемията в детската болница в Бенгази наистина ще могат да бъдат използвани, за да бъде спасен човешки живот, подчерта д-р Гало.

Редица световно известни учени и медицински изследователски центрове разкриха извън всякакво съмнение, че случаи на заразяване със СПИН в детската болница в Бенгази е имало преди там да постъпят на работа обвинените български медицински сестри.

Твърденията на либийската страна, че в кръвните проби на заразените с ХИВ-вируса деца в болницата в Бенгази бил открит "екзотичен щам, най-вероятно създаден с човешка намеса", могат да се смятат за опровергани, подчерта д-р Гало.

Сходен щам на вируса, открит в кръвните проби на децата, е бил намерен и в райони около болницата. Освен това, в кръвните проби, взети от болните деца, бяха открити няколко разновидности на хепатит, които се предават единствено по кръвен път. Този факт показва, че в болницата не са спазвани необходимите стандарти за хигиена.

Възможността за разпространение на вътрешноболничната зараза, която е очевидна от наличието на хепатит в кръвните проби, показва, че по същия път може да се разпространи и ХИВ-вирусът, заяви Робърт Гало.