Цветанов в Хелзинки: Стараем се да изпълним условията за Шенген
Цветанов в Хелзинки: Стараем се да изпълним условията за Шенген / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България се старае да изпълни условията за приемането й в Шенгенското пространство за свободно движение, заяви в Хелзинки вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Франс прес.

"Всички изисквания, за да бъдем приети в Шенгенското пространство, са на път да бъдат изпълнени, макар да срещаме икономически и политически трудности", каза министър Цветанов на съвместна пресконференция с финландския министър по европейските въпроси Александер Стуб.

В началото на седмицата Финландия обяви, че подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген в съответствие с френско-германския компромисен двуетапен план, който предвижда първо двете страни да бъдат приети през март със своите въздушни и морски граници, а след това - със сухоземните си през юли.

През септември ЕС не даде зелена светлина за влизането на София и Букурещ в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия, които определиха като недостатъчни резултатите от техните усилия срещу корупцията и организираната престъпност. Холандия остава против приемането на България и Румъния, за което е необходимо единодушно решение на 25-те страни от пространството за свободно движение.

Цветан Цветанов увери, че българското правителство е отпуснало средства, за да осигури въвеждането на ефективен граничен контрол и програми за борба срещу корупцията и престъпността.