От Витлеем и Франкфурт до Лондон и Бостън, за втора поредна година вълната от коронавируса помрачи Бъдни вечер и Коледа, като принуждава църквите да отменят или намалят броя на службите и нарушава плановете за пътуване и семейни събирания, съобщи Асошиейтед прес.

Барабанисти и гайдари преминаха през Витлеем пред по-малки от обичайните тълпи, след като новите израелски ограничения за пътуване, целящи да забавят силно заразния вариант Омикрон, задържаха международните туристи далеч от града, в който се смята, че е роден Исус.

Коледната атмосфера по света (СНИМКИ)

В Германия голяма опашка се извиваше около огромната катедрала в Кьолн, но не за среднощна меса, а за ваксинация. Предлагането на ваксини е израз на "грижа за ближния", която е в съответствие с посланието на Коледа, заяви протойерей Гуидо Асман пред информационната агенция ДПА.

В цял свят хората, изморени от близо двегодишните забрани и други ограничения, търсеха начини да се насладят безопасно на празничните ритуали.
В Ню Йорк, където вариантът Омикрон се е разпространил широко, хората чакаха на дълги опашки, за да се тестват, като много от тях направиха това като предпазна мярка, преди да пътуват, за да се съберат със семейството си.

Празничните пътувания получиха удар, когато големите авиокомпании отмениха стотици полети на фона на недостиг на персонал, което до голяма степен е свързано с Омикрон.

Американските авиокомпании отмениха стотици полети на Бъдни вечер

Във Великобритания, където вариантът на коронавируса Омикрон се разпространява сред населението, някои молитвени домове се надяваха да продължат. В англиканската църква "Сейнт Пол Олд Форд" в Източен Лондон свещениците планираха да проведат служби на Бъдни вечер и Коледа. Но за да предпази енориашите си, църквата отмени службата на Рождество Христово.

Множество църкви в САЩ отмениха службите в присъствието на хора, включително Националната катедрала във Вашингтон и историческата църква Олд Саут в Бостън. Други планираха празненства на открито или комбинация от онлайн и лично богослужение.

В Рим папа Франциск без маска отслужи месата на Бъдни вечер пред около 2000 души в базиликата "Свети Петър", където входът беше ограничен, а богомолците трябваше да носят маски.

Въпреки че броят на вярващите беше много по-голям от 200-те души, допуснати миналата година, той беше малка част от 20 000-те души, които може да побере базиликата.

В Германия посетителите на черкви се сблъскваха с множество здравни ограничения и лимити за присъствие. Някои от тях трябваше да покажат доказателство за ваксинация или изследване. Катедралата във Франкфурт, която може да побере 1200 души, предложи само 137 места за намиращи се на социална дистанция хора, като всички те бяха резервирани дни предварително.

Хората в Нидерландия се опитаха да използват празника по най-добрия начин, въпреки че живеят при едно от най-строгите блокирания в Европа. Всички магазини, които не са от първа необходимост, бяха затворени, включително баровете и ресторантите, а посещенията по домовете бяха ограничени до двама души на ден, четирима на Коледа.
БТА