/ iStock/Getty Images
В Турция през последните 24 часа са регистрирани 16 809 новозаразени с коронавируса. Починалите заразени за денонощието са 63.

От миналата седмица насам броят на заразените непрекъснато расте и надхвърли антирекорда в навечерието на локдауна от 9 май т.г., посочват епидемиолози. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че положението става все по-трудно и е на път да излезе от контрол.

"Стремителното увеличение на случаите на заразените с вируса затруднява контролирането на епидемията. Неспазването на епидемичните мерки без постигнат обществен имунитет чрез ваксинирането ни изправя пред много горчива ситуация", заяви министърът.

Преди това той посочи, че още 23 милиона души трябва да бъдат ваксинирани, за да се постави епидемията под контрол.

Около 64 процента или над 39 милиона души са се ваксинирали с една доза. Над 23 милиона души са с по две поставени дози от ваксините срещу коронавируса. Над 4 милиона души са с поставена трета доза, по данни на турското здравно министерство.

Гръцките власти съобщиха, че през последното денонощие са потвърдени 2070 нови случая на коронавирусна инфекция и пет смъртни случая, съобщава в. "Катимерини".

Тринайсет от новите случаи се отнасят до туристи, които са били тествани при пристигането си в страната.

Общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията достигна 477 975 души, а жертвите са 12 903. В момента 147 души са интубирани в интензивни отделения.

Министерството на здравеопазането на Република Северна Македония информира, че през последните 24 часа са били направени 2473 теста за коронавирус и са регистрирани 10 нови случая в страната, от които 7 в Скопие, a в Прилеп, Тетово и Струга по един, съобщава вестник "Нова Македония". Регистрирани са и 16 оздравeли пациенти.

Досега в страната са направени общо 955 617 теста за COVID-19. Общият брой на диагностицираните в страната от началото на епидемията възлиза на 156 086 души, броят на оздравелите пациенти е 150 295, а на починалите е 5491. Броят на активните случаи в страната е 300.

Хърватия регистрира 27 нови случая на коронавирус, 2 души са починали заради усложнения, съобщиха здравните власти, предаде Хина. В момента активните случаи в страната са 924, като 138 заразени с коронавирус са на болнично лечение, от които 13 са на респиратори.

От 25 февруари 2020 година, когато в Хърватия бе потвърден първият случай на коронавирус, 362 648 души се заразиха с новия коронавирус, от които 8247 починаха, а 353 477 оздравяха, включително 110 през последните 24 часа. В момента 3521 души в Хърватия са в самоизолация.

Над 3 милиона дози ваксини са поставени като 39,9 процента от цялото население или 48 процента от пълнолетното население са ваксинирани.

В Сърбия през последните 24 часа е починал един човек от последици от инфекция от коронавирус и броят на смъртните случаи от началото на епидемита се увеличи на 7105 души, съобщи белградската агенция Бета.

Според данни на Института за обществено здраве в страната са тествани 8817 проби, а присъствието на вируса е потвърдено при 241 души. В болници се лекуват 338 пациенти с COVID-19, а на респиратори са 11 души, с двама повече от вчера. Смъртността е 0,99 процента.

Черна гора въвежда Национално дигитално COVID удостоверение от петък, 30 юли, когато се очаква правителството да обяви коригирани мерки в борбата против коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването в Подгорица, цитирано от сайта СdM.

В нощните клубове, дискотеките и затворените части на заведенията за хранене ще може да влизат само хора, отговарящи на определени условия. Националното дигитално COVID удостоверение, по модела на дигиталния европейски COVID сертификат, ще бъде допълнителен инструмент за контрол и управление на пандемията, ще съдържа данни за това дали лицето е напълно ваксинирано или е получило първата доза ваксина против коронавируса, както и датата и времето на негативен PCR тест, не по-стар от 72 часа.

Сертификатът ще съдържа и доказателство, че лицето е преболедувало COVID -19 или доказателство, че са минали по-малко от 180 дни от позитивния PCR тест, или доказателство за негативен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа.

В Черна гора се приема Европейския дигитален COVID сертификат, както и всички дигитални сертификати, които имат QR код. Има решение и за туристи, които имат потвърждение за ваксинация без дигитален QR код.
БТА