/ Gulliver/Getty Images
Двама членове на руската музикална група Пуси райът, известна с провокативните си изпълнения и протестите си срещу Владимир Путин, получиха политическо убежище в Швеция, предаде Франс прес, като се позова на Шведската държавна телевизия.

Изгониха двама от „Пуси райът“ от самолет, били пияни

Лусине Джанян и Алексей Кнедляковски, които са родители на две деца, поискаха убежище в Швеция през 2017 г. с аргумента, че в родината си са подложени на смъртни заплахи и на тормоз.

В края на 2018 г. молбата за предоставяне на убежище на семейството беше отхвърлена. Шведската имиграционна служба прецени тогава, че двойката не се намира в пораждаща безпокойство ситуация. Семейството обжалва това решение и така се стигна до предоставянето на политическо убежище.

Член на "Пуси райът" вероятно е бил отровен

"Щастлива съм, че децата ми ще могат да израснат в сигурност, особено предвид това, което се случва в Русия", каза Джанян.

Според британския в. "Гардиън" двамата творци са политически ангажирани от 2010 г. Двойката участва в протест на Пуси райът в Сочи през 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри. През 2016 г. Кнедляковски беше осъден на 15 дни затвор, защото закачил кръст на врата на статуя, представляваща шеф на руската Служба за сигурност.

Пуси райът пусна нов клип срещу Путин, заснет в Сочи

Групата Пуси райът стана световно известна през 2012 г. с протест срещу Путин в московската катедрала Христос Спасител. Тогава три момичета от групата бяха съдени за хулиганска проява, мотивирана от религиозна омраза. Две от тях бяха осъдени на 2 години в трудов лагер. Миналата година Русия беше осъдена от Европейския съд за човешките права заради много нарушения срещу Пуси райът през 2012 г.
БТА