Украйна войници
Украйна войници / БТА
Членове на Националната гвардия на Русия са задържали в украинската Херсонска област над 400 души, протестирали срещу окупацията на родните им градове от руските сили, каза висшето командване на украинската армия, цитирано от Ройтерс.

"Поради яростната съпротива на жителите на Херсон окупаторите се опитват да въведат административно-полицейски режим", се отбелязва в изявлението, качено във Facebook. "Руската национална гвардия бе разположена в Херсон и извърши над 400 ареста на украински граждани", се допълва в изявлението, цитирано от Франс прес.

Украйна съобщи за бомбардирана детска болница в Мариупол

Според Людмила Денисова, натоварена с въпросите за човешките права към украинския парламент, руснаците, които контролират Херсон от няколко дни, са превзели център за предварително задържане, където биха могли да изпращат задържаните в Херсонска област украинци.

Херсон, пристанищен град с 290 000 жители, разположен близо до Крим, е първият голям град, който падна в ръцете на руснаците на 2 март, седмица след началото на руската офанзива в Украйна. В същия район руската армия превзе и пристанището Бердянск и обсади град Мариупол, което би й позволило да свърже проруските сепаратистки райони в Донбас с анексиарния през 2014 г. полуостров Крим.
 
БТА