/ БГНЕС
Четири деца на възраст между 3 и 14 години загинаха, след като лодка с мигранти потъна в морето югоизточно от остров Хиос. Един човек е в неизвестност, а 22 са били спасени.

8 мигранти загинаха, а 17 са изчезнали при корабокрушение край Испания

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис написа в Туитър за инцидента, публикува снимки и подчерта, че Турция трябва да спира трафикантите на хора.
„Това е реалността от експлоатацията на мигранти от престъпни групировки в Егейско море. Безскрупулни контрабандисти поставят в опасност човешки животи в претоварените надуваеми лодки край Хиос. Трагично, въпреки всички усилия на гръцката брегова охрана, четири деца, всички на възраст между три и 14 години, са потвърдени за мъртви, един човек е в неизвестност, 22 са спасени и се грижат за тях на брега. Турските власти трябва да направят повече, за да предотвратят експлоатацията на проблема от престъпни групировки. Тези пътувания никога не трябва да се разрешават“, написа Митаракис.

Италиански кораб спаси 65 мигранти, пътуващи с лодка от Либия

Според гръцките медии три кораба, два на бреговата охрана и един на НАТО, хеликоптер Супер пума, хеликоптер на гръцката армия, три риболовни лодки и три кораба участват в спасителната операция на гръцката брегова охрана в морето югоизточно от остров Хиос.
БГНЕС