Четири международни организации срещу бойкота на свинското месо
Четири международни организации срещу бойкота на свинското месо / снимка: БГНЕС

Четири международни организации разкритикуваха бойкота на свинското, решение за което взеха няколко държави заради разпространението на новия грип тип А, наричан още свински.

В общо комюнике Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), Световната търговска организация (СТО) и Световната организация за животинско здраве (СОЖЗ) заявяват, че свинското месо не е източник на зараза, ако се приготвя според изискванията за хигиена. Следователно, няма никакво оправдание да се налагат търговски забрани за вноса на свине, свинско месо и продукти от него, подчертават четирите организации. Досега няма нито едно доказателство, че вирусът A(H1N1) се предава чрез храната, се посочва в комюникето.

15 страни, сред които Русия и Китай, които са огромни пазари, забраниха или наложиха ограничения за вноса на прасета и на продукти от свинско месо от САЩ, Канада и Мексико, където се появи е епидемията от т.нар. свински грип Досега заболяването е убило 17 души. Бразилските свиневъди и износители на месо поискаха официално от СЗО да промени названието свински грип, отразило се пагубно върху дейността им.