/ БГНЕС, архив
Чешкият външен министър Лубомир Заоралек разкритикува председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който според него не обръща нужното внимание на позицията на новите страни членки в ЕС, предаде АФП.
 
"В миналото е имало доста неприятни проблеми между Изтока и Запада (на ЕС), дори сякаш се появяваха разцепления. И така и никога не видях председателя на Европейската комисия да посети Източна Европа, да види на място какъв е проблемът", заяви Заоралек, без да уточни за какви разногласия говори.
 
"Затова пък съм чувал изказвания, които всъщност влошаваха положението и пораждаха усещането, че Изтокът е някак странен и различен", коментира чешкият външен министър по държавната телевизия ЧТ 24.
 
"Убеден съм, че ролята на Европейската комисия е да търси компромиси в моменти на криза, а не да изостря напрежението", заяви шефът на чешката дипломация.
 
Заоралек направи изказването си броени дни преди срещата на върха на ЕС на 25 март, на която ще се отбележи 60-годишнината от Договорите от Рим в момент, когато в редица европейски столици се споменава сценарият за Европа "на няколко скорости".

В началото на месеца страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) отхвърлиха в съвместна декларация идеята за ЕС "на няколко скорости".
БТА