/ ThinkStock/Getty Images

Русия забрани на десетки британски журналисти, представители на медиите и на отбранителната индустрия да влизат в страната, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

С този ход, който според Москва е реципрочен отговор на западните санкции и натиск върху държавните й медии в чужбина, на 29 журналисти и членове на британски медийни организации като Би Би Си, телевизия "Скай Нюз" и вестниците "Гардиън" и "Таймс" поименно е забранено да влизат в Русия.

Кремъл обяви още руски журналисти за „чуждестранни агенти”

На повече от дузина британски личности, които според Москва са свързани с отбранителната индустрия, също беше забранен достъп в Русия.

ТАСС уточни, че изявлението на руското МВнР посочва 49 представители на големи британски медии, на командването на армията и на военно-промишления комплекс. Сред попадналите в "черния списък" са командващите на ВМС и ВВС на Великобритания.

Би Би Си разпространи кратко изявление, в което от иформационният гигант заявиха: "Ние ще продължим да отразяваме независимо и справедливо".

Информационно затъмнение: Русия блокира Фейсбук и Туитър, закон ограничава медиите

Журналистите на Би Би Си Ник Робинсън, Орла Герин, Клайв Майри и Ник Бийк бяха сред лицата в списъка. Според Москва "в международен план са разпространявали лъжлива и едностранчива информация за Русия".

БТА