Чехи изгориха чучело на Дядо Коледа
Чехи изгориха чучело на Дядо Коледа / cнимка: Reuters

Група активисти понесоха чучело на Дядо Коледа по улиците на Прага и го изгориха на мост над река Вълтава с единствената надежда, че веселият старец повече няма да посмее да се върне, съобщава ДПА. „Някой може да каже, че това е сизифова борба", заяви един от организаторите на изгонването на Дядо Коледа."Надяваме се обаче, че един ден тази страна ще бъде избавена от белобрадия старец", изтъкна той.

В Чехия както и на други места в Централна Европа, родителите казват на децата си, че Йежишек, известен като младенеца Исус, носи коледни подаръци. Йежишек е магическа фигура, чийто външен вид е плод на индивидуалното въображение. Никой не го е виждал как носи подаръци през прозореца и ги слага под елхата, пише БТА.

Комунистическите ръководители атеисти се опитаха през 50-те години на миналия век да заместят младенеца Исус с Дядо Мраз, руския вариант на Дядо Коледа, носещ подаръци, който след падането на комунизма в бивша Чехословакия през 1989 г. бе заменен от Дядо Коледа.

Чешки рекламодатели обаче започнаха да протестират през 2006 г. срещу Дядо Коледа, обвинявайки го, че измества чешките коледни традиции. Тази година повече от 7200 души подписаха петиция, организирана от друга анти-Дядо Коледа група.

Според проучване на агенция Санеп 87 процента от 16 260 анкетирани твърдят, че младенецът Исус носи подаръци на семействата им. Само един процент от чехите вярват, че тази роля се изпълнява от Дядо Коледа или Дядо Мраз.