Буш: Мисията на коалицията в Ирак е успешна
Буш: Мисията на коалицията в Ирак е успешна / снимкa: БГНЕС
Премиерът Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин участваха вчера в среща на ръководителите на делегации от държави, участващи с военни контингенти в Международните сили в Ирак, съобщиха от Министерството на външните работи.

Домакини на срещата в Ню Йорк бяха президентите на САЩ Джордж Буш и на Ирак Джалал Талабани. Буш направи равносметка, че мисията на коалицията в Ирак е успешна и страната се стабилизира. Международната общност ще продължи да помага и в бъдеще на Ирак, но с невоенни средства, посочи президентът на САЩ.

Президентът на Ирак Джалал Талабани благодари на участниците в международната коалиция и подчерта, че иракският народ е благодарен и няма да забрави помощта. "Властите в Ирак вече са готови да поемат повече ангажименти в мирното изграждане на държавата", посочи той. Джалал Талабани покани всички участници в коалицията активно да се включат в следвоенното икономическо изграждане на Ирак.

Заместник-генералният секретар на ООН г-жа Аша Роуз Мигиро благодари на участниците в срещата от името на Генералния секретар Бан Ки-мун за успешната мисия. Аша Мигиро подчерта, че мисията е пример как ООН и отделните държави могат успешно да участват заедно в стабилизирането и възстановяването на трета страна.