Буш: Израел и Палестина ще започнат мирни преговори
Буш: Израел и Палестина ще започнат мирни преговори / снимки: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш обяви, че Израел и палестинците са се договорили да започнат незабавни преговори за постигането на мирно споразумение до края на 2008 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

На откриването на близкоизточната конференция в Анаполис Буш заяви, че разговори за създаването на "демократична палестинска държава, която ще живее заедно с Израел в мир и сигурност" ще започнат в близките седмици.

"Ние се договорихме да започнем добронамерени, двустранни преговори за сключването на мирен договор, който да реши всички неуредени въпроси без изключение", посочи американският президент.

"Днес както палестинци, така и израелци разбират, че помощта за осъществяване на стремежите на едната страна е ключът към осъществяване на стремежите на другата, като за това е нужно да се създаде независима, демократична, жизнена палестинска държава," подчерта Буш. "Такава държава ще даде на палестинците шанс да живеят свободен, смислен и достоен живот. Такава държава ще даде на израелците нещо, което те търсят от поколения: да живеят в мир със съседите си", допълни той.

Първият кръг от преговорите ще се състои на 12 декември, а следващите срещи ще се организират през интервали от две седмици.

Буш призова палестинците да обуздаят екстремистите, а Израел да прекрати заселническите дейности на Западния бряг.

"Палестинските лидери трябва да покажат, че една палестинска държава ще създаде възможности за всички свои граждани, ще управлява справедливо и ще унищожи инфраструктурата на терора", отбеляза той.

"Израел трябва да покаже подкрепата си за създаването на една просперираща и успяла палестинска държава, като премахне незаконните и прекрати разширяването на израелските селищата /на територията на палестинската автономия/ и намери други начини палестинските власти да упражняват своите отговорности, без да бъде излагана на риск сигурността на Израел", посочи той.

След Буш думата бе дадена на палестинския президент Махмуд Абас, който заяви, че евентуален договор за мир в Близкия изток задължително трябва да предвижда възможността палестинците да превърнат Източен Ерусалим в своя столица. Той също призова да се прекрати строителството на израелски селища в оспорваните от двете страни в конфликта територии.