Буш: Израел да сложи край на окупацията на Западния бряг
Буш: Израел да сложи край на окупацията на Западния бряг / netinfo

Американският президент Джордж Буш призова Израел да сложи край на окупацията на Западния бряг, а палестинците да разрушат "терористичната инфраструктура", предаде ДПА.

Буш предупреди, че постигането на мирно споразумение между Израел и палестинците ще изисква болезнени политически отстъпки и от двете страни в конфликта, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Американският президент призова Израел да сложи край на военната окупация на арабски земи, да прекрати разширяването на селищата на Западния бряг и да премахне на разрешените пропускателни пунктове. Палестинците пък трябва да се противопоставят на терористите, каза Буш.

Намирането на решение за статута на Ерусалим ще бъде трудно, призна Буш в изявление, което направи след два дни на разговори с израелски и палестински ръководители. Президентът на САЩ повтори позицията си, че е възможно да бъде постигнато израелско-палестинско мирно споразумение преди след година да изтече мандатът му.

Американският президент призова арабските държави да подадат ръка на Израел. Това е стъпка, която отдавна трябваше да бъде направена, отбеляза Буш.