/ iStock/Getty Images
Летището в Палермо отново отвори врати, след като горските пожари в Сицилия наложиха затварянето му за няколко часа по-рано на фона на екстремни метеорологични условия на Апенините. Силни бури причиниха щети и поне два смъртни случая в северната част на страната, предаде Ройтерс. 

Малко след 11:00 ч. местно време (09:00 ч. по Гринуич) летищният оператор съобщи в "Туитър", че "засега" ще бъдат разрешени само ограничен брой заминаващи полети. По-късно обаче добави, че самолет от Торино в Северна Италия е успял да кацне.

По-рано летището беше затворено докато пожарникарите се опитваха да потушат голям пожар в близкия район. Огънят наруши местния пътен и железопътен трафик. Регионалните власти съобщиха, че жена е починала, след като линейката не е могла да стигне до дома ѝ заради пожара.

Временното затваряне на летището допълнително утежни ситуацията в Сицилия в разгара на туристическия сезон. Основното летище на южния италиански остров в Катания, пето по големина в страната, беше затворено миналата седмица заради пожар в сградата на терминала и беше отворено отново само за няколко полета.

Вчера в някои части на Източна Сицилия температурите достигнаха до 47,6 градуса по Целзий, което бе близо до рекордните за Европа 48,8 градуса, регистрирани на острова преди две години.

Междувременно през нощта буря в Милано отнесе покриви и изкорени дървета, блокира пътища и наруши наземния трафик. Вчера две жени загинаха в северните провинции Монца и Бреша, след като бяха затиснати от падащи дървета.

"През живота си съм преживял 65 лета... и това, което виждам сега, не е нормално, вече не можем да го отричаме, изменението на климата променя живота ни", заяви кметът на Милано Джузепе Сала в социалните мрежи.
Симеон Томов/БТА