/ БГНЕС
И днес продължават усилията на Мозамбик и Малави за спасяване на оцелелите след тропическия циклон Фреди, а броят на жертвите надхвърли 270, след като двете африкански страни бяха връхлетени от една от най-силните бури, регистрирани някога в южното полукълбо, предаде Ройтерс.

В края на миналата седмица "Фреди" удари южната част на африканския континент за втори път в рамките на месец, а службата за справяне с извънредни ситуации обяви, че броят на жертвите е общо 225. Пострадали са 707 души, а 41 се смятат за изчезнали.

Броят на жертвите на тропическата буря Фреди в Малави достигна 190


Общият брой на загиналите, след като през февруари "Фреди" за пръв път връхлетя на континента, в момента е повече от 270 в Малави, Мозамбик и Мадагаскар. Районът около финансовата столица Блантайър е сред най-тежко пострадалите.

Няколко наводнения и свлачища отнесоха домове, разрушиха мостове и пътища.

"Приоритетът ни сега, като си даваме сметка какво се случи, е да търсим и спасяваме хора в най-пострадалите региони. Спасихме хиляди, но с хиляди други все още не можем да се свържем", каза Пауло Томас - говорител на агенция за справяне с извънредни ситуации в Келимане.
Анелия Пенкова/БТА