/ iStock/Getty Images
Броят на заразените с новия коронавирус по света достигна 98 023, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

"Пред прага сме да достигнем 100 000 потвърдени случая", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. Той съобщи още, че от болестта досега са починали 3380 души.

Особено обезпокоен съм, че новият коронавирус се разпространява в страни с по-слаба здравна система, които може да не успеят да ограничат епидемията, отбеляза генералният директор на СЗО.

Коронавирус и във Ватикана

По данни на Университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, както и според други оценки, броят на заразените вече е надхвърлил 100 000, отбелязва ДПА.

Страните трябва да са единни в борбата с новия коронавирус, вместо да си налагат ограничения за пътуванията на реципрочна основа, призова ръководителят на спешните операции на СЗО Майк Райън.

Първи случай на коронавирус в съседна Сърбия

"Много е важно хората да разберат, че тези ограничения не действат", каза Райън, след като Япония и Южна Корея си наложиха взаимно визови ограничения. Той подчерта, че подобни мерки трябва да се въвеждат само след внимателна преценка дали съответстват на научните факти и никога не бива да траят дълго време.

"Единствения начин да победим този вирус е да сме единни", допълни генералният директор на СЗО.
БТА