/ iStock/Getty images
Броят на установените незаконни преминавания на външните граници на ЕС се е повишил с повече от 70% в периода януари-октомври, предаде Ройтерс, позовавайки се на предварителни данни на "Фронтекс".

Европейската агенция за гранична и брегова охрана е отчела около 275 500 неразрешени прекосявания на външните граници на блока през първите 10 месеца на 2022 г., което е със 73% повече от предходната година и е най-високото ниво от 2016 година. Около 36 500 души са прекосили нелегално границите на ЕС само през октомври, което е с 47% повече в сравнение със същия месец миналата година.

Убиха полицай, охранявал границата с Турция

Маршрутът през Западните Балкани продължава да е най-активният и през октомври там са били отчетени почти три пъти повече преминавания в сравнение с миналата година. Това се дължи основно на факта, че хората злоупотребяват с безвизовия режим за гражданите на региона, както и на неколкократни опити за влизане в ЕС от страна на мигранти, предимно от Бурунди, Афганистан и Ирак, които вече са се намирали в Западните Балкани, каза "Фронтекс".

Вторият по натовареност маршрут за влизане в ЕС е през Централното Средиземноморие, където противозаконните прекосявания на границата са се повишили с почти 50% в сравнение с миналата година. За сметка на това са били отчетени по-малко прекосявания по маршрутите през Западното Средиземноморие, Западна Африка, и източната сухоземна граница. Броят на нелегалните прекосявания от ЕС към Великобритания през Ламанша се е повишил със 70% през първите 10 месеца на 2022 г. и е достигнал 62 323.