/ ThinkStock/Getty Images
Държавен министър в консервативното правителство на британската министър-председателка Тереза Мей подаде оставка в знак на протест срещу плана й парламентът да гласува за удължаване на преговорите за Брекзит.

Привърженикът на Брекзит Джордж Юстис, държавен министър за земеделието, прехраната и морската среда, каза, че е притеснен, че правителството "не може да договори успешен Брекзит, ако не сме готови да минем през вратата".

Британският парламент одобри новата стратегия на Мей за евентуално отлагане на Брекзит

"Страхувам се, че развитието тази седмица ще доведе до поредица от събития, а кулминацията ще е ЕС да диктува условията на всяко искано удължаване и окончателното унижение на страната ни", написа той в писмото си за оставка, публикувано от Би Би Си и други медии.

Юстис имаше предвид обещанието на Мей от вторник да позволи гласуване за излизане без сделка и за удължаване на преговорите с ЕС, ако парламентът отново отхвърли сделката й за Брекзит, както направи с голямо мнозинство в средата на януари.

Великобритания ще зачита правата на гражданите на ЕС дори ако напусне съюза без споразумение


В отговор Мей написа на Юстис писмо, в което изтъква, че правителството трябва напълно да се фокусира върху сделка за Брекзит, която да бъде одобрена от парламента.

"Сега парламентът трябва да се обедини и да се съобрази с резултата от референдума, като гласува за сделка, която ще даде на бизнеса и на гражданите сигурността, от която се нуждаят и заслужават", пише министър-председателката в писмото, разпространено от нейната канцелария.

"Трябва да сме напълно съсредоточени върху сделка, която може да получи подкрепа в парламента, и върху напускане на 29 март", подчертава Мей.
БТА