Бразилският здравен регулатор Анвиса отказа да даде поисканото от губернатори разрешение за внос на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предаде Ройтерс, цитирайки представители на борда.

Решението на петчленното ръководство на регулаторния орган е било взето единодушно, след като експерти са посочили, че има рискове, свързани с ваксината, и "сериозни" дефекти като липса на информация, гарантираща нейната безопасност, качества и ефикасност. Ключов се е оказал въпросът за присъствието в препарата на способен да се размножава аденовирус, което според продуктовия мениджър Густаво Мендес е "сериозен" дефект.

Египет ще произвежда ваксината Спутник V

Ваксината "Спутник" е одобрена в няколко страни. Руските учени казва, че ефикасността й срещу ковид е 97,6 процента. Те се позовават на оценки, направени въз основа на данни от 3,8 милиона души.

Ваксината не е получила одобрение и в ЕС, който казва, че има нужда от още информация за изпитванията и производствения процес.

Ваксинационната кампания в Бразилия върви бавно поради проблеми с доставката на ваксини, здравната система е на ръба. Досега първа доза от ваксина е поставена на 27,3 милиона души или 13 на сто от населението. Общо са регистрирани 14,4 милиона случаи на заразени и почти 400 000 починали, много от тях в последните месеци.
БТА