/ iStock/Getty Images
След 6-годишна пауза Ботсвана започва да продава на международния пазар лицензи за отстрел на слонове, предаде ТАСС. За продажба са обявени лицензи за 60 слона, като животът на отделните индивиди се оценява на 43 хиляди долара.

На 7 февруари седем разрешителни бяха пуснати за продажба от правителството на Ботсвана, всеки от които дава право на лов и отстрел на 10 слона. Веднага бяха изкупени 6 лиценза, последният остана без купувач, тъй като наддаването за него дори не достигна минималната му цена.

Слон се покатери на ограда, за да си хапне (СНИМКИ/ВИДЕО)

След търга, властите в Ботсвана са получили сума в размер на 2,58 милиона долара.

Наддаването беше чрез търг, като фирмата, която го проведе, беше оторизиран от правителството на Ботсвана. След това лицензирани компании препродават правата за лов на отделни клиенти. В резултат на многото компании по пътя към клиента, цената за крайния притежател на правото да отстреля един слон на територията на Ботсвана може да скочи до 120 хил. долара.
Купувачът на слона, обаче, поема и допълнителни задължения, сред които заплащане за услугите на професионален ловец, който трябва да придружава притежателя на лиценза, както и финансиране на разфасоването на слона. Последното включва и такса за участие в музея на мъртви животни.

Повечето разрешителни за лов на слонове се продават в САЩ.

Слонове избягаха от цирк в Русия, за да си поиграят в снега (СНИМКИ/ВИДЕО)

Миналия май, по инициатива на президента на Ботсвана Моквити Масиси, страната прекрати мораториума върху отстрела на слонове, въведен през май 2014 г. Множество организации за защита на животните остро се противопоставиха на това решение и заплашиха, че ще направят всичко възможно да намалят броя на чуждестранните туристи, пристигащи в Ботсвана.

Туристическият бизнес ежегодно носи на страната близо 2 милиарда долара, или около 20% от БВП. Нито тези заплахи, нито шумните протести в защита на животните не спряха плановете на властите.

Към днешна дата в Ботсвана живеят около 130 хиляди слона. Общо в Африка живеят около 350 хиляди екземпляра.

По решение на правителството на Ботсвана тази година ще бъдат продадени лицензи за отстрела на 272 слона, от които 202 са предназначени за чужденци. Също така им е разрешено да изнасят ловни трофеи. Сезонът на лов на слонове в тази страна в Южна Африка започва през април и приключва през септември.

Най-голям брой разрешителни за отстрел на слонове за тази година са издадени от властите в Зимбабве - за 500 слона. Зимбабве е на второ място в Африка по брой на слоновете, живеещи в дивата природа - около 60 хиляди. Третата страна в Южна Африка - Намибия, тази година издаде лиценз за отстрел на 90 слона
БГНЕС