/ БГНЕС
Предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки е една от най-дискутираните теми от руските всекидневници.

Путин и Тръмп
БГНЕС


Предстояща среща между Путин и Тръмп - очаквания и цели

Вестник "Известия" се е обърнал към българския премиер Бойко Борисов с въпрос за очакванията му от предстоящата среща на върха между лидерите на Русия и САЩ. България свързва големи надежди с тази среща, отговаря Борисов и подчертава, че разговорът между двамата може да помогне за решението на конфликта в Сирия и, като следствие от това, за уреждане на проблема с бежанците и незаконните мигранти в Европа.

Кризата в Сирия ще бъде сред топ темите между Тръмп и Путин

"Аз наистина смятам, че предстоящата среща на президентите Путин и Тръмп ще помогне да се намерят начини за уреждане на сирийския въпрос, което би могло да спре неконтролирания бежански поток. Неотдавна ние се убедихме, че преговори може да се водят даже със Северна Корея. Мисля, че двамата президенти са достатъчно силни, за да вземат решения, които да спасят живота, съдбите и цели поколения", посочва Борисов.

Борисов
БГНЕС

Българският премиер отбелязва още че би бил много радостен, ако в рамките на Европейския съюз би могло да се организира среща за уреждане на въпросите в двустранните отношения с Русия.

"Известия" публикува и статия на Андрей Бистрицки, председател на Фонда за развитие и подкрепа на дискусионния клуб "Валдай", според когото времето на срещата Путин-Тръмп - 16 юли - е избрано неслучайно.

Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на срещата с Путин

Най-вече за това, че много от най-съществените противоречия в съвременния свят отчаяно се нуждаят от решение и прекият диалог между Москва и Вашингтон би могъл да се окаже твърде полезен. Поради много причини Русия успя да заеме в днешния свят достатъчно уникално положение. Без нея е трудно да се построи що-годе устойчива конфигурация на съвременния свят. И за САЩ като един от водещите играчи е доста изгодно, намирайки съгласие с Русия, да изградят важен елемент от конструкцията на новия международен ред, пише Бистрицки.

Кремъл: Тръмп и Путин ще обсъдят не леки въпроси, но Крим не е сред тях

Авторът смята, че не е случайно и това, че срещата ще се състои след твърде важната среща на върха на НАТО и след тежките дебати в Евросъюза по проблемите на миграцията.
БТА