/ БГНЕС
Кремъл заяви, че Кримският полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., е неделима част от Русия и не може да бъде тема от дневния ред на срещата на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, насрочена за 16 юли в Хелзинки, предаде Ройтерс.

Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на срещата с Путин

Така говорителят на Путин - Дмитрий Песков, коментира пред журналисти в Москва думите на Тръмп, че на срещата си с Путин има намерение да повдигне и темата за полуострова.

Предстояща среща между Путин и Тръмп - очаквания и цели

"Президентът на Русия неведнъж е казвал и е разяснявал на своите събеседници, че в дневния ред не може и никога няма да има такъв въпрос, защото Крим е неделима част от Русия. Всички останали въпроси са консенсусни, въпроси, подлежащи на обсъждане, и такива, по които може да се търсят възможни точки на съвпадащи позиции", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Кризата в Сирия ще бъде сред топ темите между Тръмп и Путин

Според Песков на срещата в Хелзинки двамата лидери ще обсъдят редица съвсем не леки въпроси. Сред тях комплексно ще се обсъжда и темата за Сирия.

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Говорителят на Кремъл отбеляза също, че бурно изразената в Русия радост от вчерашната победа над Испания на осминафиналите на световното първенство по футбол може да се сравнява с всенародното ликуване при победата на 9 май 1945 г. "Само дето нямаше празничен салют", добави той.
БТА